Estructures megalítiques

Trobem diferents tipus de estructures de  cultura megalítica a Menorca, a la que anomenem cultura Talaiotica. Podem veure les navetes, els talaiots, vivendes, les Taules …  (podeu veure més a http://ca.wikipedia.org/wiki/Taula_(construcci%C3%B3_talai%C3%B2tica i a http://www.artehistoria.jcyl.es/artesp/contextos/6343.htm ).

Se sap que aquesta tradició menorquina  tingué una llarga vida en el temps des de l’època paleòlítica, les restes més antigues, fins pràcticament l’arribada dels romans a Menorca. Una de les funcions que podien haver tingut les Taules seria la d’ un centre cerimonial o un centre amb possibles influències astronòmiques.

El megalitisme menorquí segueix una influència que també apareix amb els nuraguhi de Sardenya. Fixeu-vos en la foto del nuraghi de Barumini!

A més de les construccions de les Balerars també  al continent europeu hi trobem diferents tipus de estructures com ara cromlech, menhir,  alineaments…

Definim alguns conceptes sobre estructures prehistòriques:

El CROMLECH:

Els de Bretanya i els de les Illes Britàniques són formats per pedres altes; es destaca el de Stonehenge, a Anglaterra. En els dels Països Catalans les pedres són sense treballar, no gaire grosses, i sovint encerclen dòlmens i tombes megalítiques(megàlit). 

MENHIR:

El nom ha estat adoptat, pels prehistoriadors, del terme popular bretó (men, ‘pedra’, hir, ‘llarga’). És característic de les zones atlàntiques de la cultura megalítica (Bretanya, illes Britàniques), però s’estén a d’altres zones, com a Còrsega o als Països Catalans.

 

ALINEAMENTS:

Col.locació en línia de tot un seguit de Menhirs. Ho trobem principalment a la zona de Bretanya.
 

 TAULES: (Menorca)

Una taula es una construcción relativamente sencilla hecha a base de una piedra soporte, dispuesta verticalmente sobre el suelo, encima de la cual se coloca otra horizontal, a modo de capitel, con amplio vuelo. En torno a la taula se levanta un recinto cuya fachada principal es recta o ligeramente cóncava, mientras que el resto de la estructura tiende a la forma absidal. La taula se alza en el interior del recinto, frente a la puerta de acceso abierta en el centro aproximado de la fachada principal. (www.artehistoria.es)
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s