4.1. Distribució geogràfica

El territori habitat pels amerindis nord-americans es pot dividir en deu zones o àrees culturals, caracteritzades pel seu hàbitat.

Sud-est

Les tribus índies de l’Est dels EUA. Es caracteritzaren pel seu alt desenvolupament cultural, molt influenciat pel mexicà. En aquesta zona s’ha trobat restes de cultures autòctones força desenvolupades. Les tribus d’aquest àmbit són majoritàriament del tronc lingüístic muskogi, els cherokee, els catawba, waccamaw i tutelo. Moltes d’elles foren traslladades massivament a Oklahoma a mitjans del segle XIX.

Sud-oest

Ocupa el Sudoest dels Estats Units d’Amèrica. Ambientada en zones desèrtiques i als marges del riu Colorado, agrupa unes 57 tribus. En aquest territori també s’ha trobat restes arqueològic de gran desenvolupament cultural com Anasazi. Tenen una gran diversitat cultural, amb algunes tribus de caire urbà, cultura pueblo; altres es dedicaven a la ramaderia, com els navaho; altres eren rampinyaires, com els apatxe, i la resta practicava agricultura de subsistència als oasis dels deserts, com els mohave.

Grans Planures

Ocupen les planures centrals dels EUA i del sud del Canadà (Dakota del Nord, Dakota del Sud, Nebraska, Kansas, Iowa, Montana, Oklahoma, i part de Texas. Les tribus de la zona es dedicaven a la cacera del búfal i vivien en un habitatge típic anomenat tipi, encara que les de la part meridional (les de parla caddo, hidatsa i mandan) tenien una cultura agrària desenvolupada. En aquesta zona habitaven la major part de les tribus de parla siouan (hidatsa, mandan, sioux, osage, ioway, omaha, otoe, missouria, quapaw, kanza), algunes de parla algonquina (blackfoot, arapaho, xeiene, atsina) i d’altres de parla caddo (wichita, pawnee, arikara) o na-dené (sarsi).

Gran conca

Els homes coiot. Ocupa la zona dels actuals estats de Nevada, Utah, Idaho i Wyoming. És una zona semidesèrtica on la major part de les tribus es dediquen a la recollida d’arrels i plantes silvestres, encara que hi ha algunes amb influència de les tribus de les planures (ute, xoixon, bannock). Les altres, com els paiute, washo són més influenciats per la cultura de les tribus californianes.

Altiplà

Ocupa la zona de l’altiplà situat als actuals estats de Washington, Oregon i Idaho. La major part de les tribus es dediquen a la pesca, especialment el salmó, i al comerç, encara que hi ha algunes amb influència de les tribus de les planures (spokans, thompsons, nez percé, kutenais, cayuses, walla-wallas, yakimas).

Califòrnia

Ocupa l’actual estat de Califòrnia. Són un munió de tribus, de grups lingüístics molt variats i diferenciats, culturalment molt característics (com ho mostra la terrissa i la cistelleria), molt influenciada per la cultura del Noroest. Entre les tribus més importants, hi ha els pomo, hupa, miwok, yurok, karok, yokut, maidu, wintun, yuki, yana i altres.

Nord-oest

Ocupa els estats de Washington, Oregon, Colúmbia Britànica i la costa d’Alaska. Escaracteritzen per viure de la pesca, les barques grans, les cases grans, els pals totèmics i la pràctica del potlacht, amb societats urbanes i estratificades. Entre les més conegudes, hi ha els tlingit, haida, kwakiutl, nootka i tsimshian.

Nord-est

Ocupa la zona costanera de Nova Anglaterra fins a Virgínia i els Grans Llacs (Minnessota, Michigan i Wisconsin). Agrupa les tribus de la Confederació iroquesa, els hurons, els winnebago de llengua siouan i la major part de tribus algonquines (narragansett, pequot, wampanoag, nipmuc, lenape, illiniwek, abnaki). Les societats es caracteritzaven per tenir cabdills militars que assolien el poder mitjançant el seu prestigi (sagamore o sachem). Les vivendes més típiques són el wigwam algonquí i les Cases Grans iroqueses. Vivien de la pesca, de la cacera i de l’agricultura de moresc (els iroquesos) o l’arròs silvestre (els menominee).

Subàrtic

Ocupa la zona interior del Canadà des de Yukon fins al Quebec i Terranova. Hi ha una gran diferència entre la zona occidental (de parla na-dené) de la zona oriental (de parla algonquina, com els cree i chippewa). Vivien de la cacera als boscos dividits en bandes aïllades o grups de cacera, i els seus líders tenien poca autoritat política.

Àrtic

Es poden diferenciar tres zones: Alaska, el Nord de Canadà i Groenlàndia. Aquí tenim als inuits (que vol dir homes en la seva llengua) encara que coneguts com a esquimals (que en llengua cree, els seus veins, vol dir aquells que mengen carn crua).

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s