8. Altres festes

La llegenda de Sant Jordi (23 d’abril)

Text sobre Sant-Jordi.

Preguntes sobre Sant Jordi.

Preguntes sobre Sant Jordi.

Els patrons de Catalunya

St. Jordi (23 d’abril) i La Mare de Déu de Montserrat (27 d’abril)

La Mare de Déu de Montserrat, 27 d’abril

Montserrat és, segons la tradició, la muntanya més important i misteriosa de Catalunya. Situada a cavall de les comarques del Bages, l’Anoia i el Baix Llobregat, s’hi aixeca una abadia benedictina consagrada a la Mare de Déu de Montserrat, una marededéu trobada.

El nom prové de la paraula mont, muntanya, i serrat, cadena muntanyosa. Tant serrat com serralada provenen de serra (un seguit de muntanyes). Precisament aquesta paraula deriva del llatí serra, que és el nom de l’instrument per serrar (o xerrac), per la forma que tenen les muntanyes encadenades una al costat de l’altra, que fan pensar en dents de serra.

La muntanya de Montserrat

És un massís de formes singulars que s’enlaira bruscament a l’oest del riu Llobregat fins als 1.236 m del cim de Sant Jeroni. Altres cims montserratins són el Cavall Bernat, les Agulles, el Montgròs, Sant Joan, la Palomera, etc. Va ser declarat parc natural el 1987 per garantir-ne la conservació.

La Mare de Déu de Montserrat

Segons diu la llegenda, la imatge fou esculpida per l’evangelista sant Lluc; sant Pere la portà a Roma, i sant Pau, a Tarragona i Barcelona. En acostar-se una invasió a la península, els cristians l’amagaren dins una cova de Montserrat.

Segles després, cap a l’any 880, quan ja ningú no recordava aquest fet, uns pastors foren sorpresos de nit per una resplendor que sortia de la muntanya. Al fons de la cova trobaren la imatge d’una Mare de Déu bruna.

Informades les autoritats eclesiàstiques, aquestes decidiren traslladar-la a la seu de Manresa, però era impossible moure-la del lloc, com si indiqués que volia ser venerada a Montserrat. L’abat Oliba hi edificà el monestir, al terme de Monistrol de Montserrat, on és venerada des d’aleshores.

La Mare de Déu, anomenada familiarment “la Moreneta” pel seu color fosc, és una talla romànica de fusta del final del segle XII; el seu color és el resultat de la transformació del vernís a causa del pas del temps.

L’himne de la Mare de Déu de Montserrat

El Virolai és l’himne dedicat a la Mare de Déu de Montserrat que comença fent Rosa d’abril, morena de la serra, de Montserrat estel, il·lumineu la catalana terra, guieu-nos cap al cel, per la qual cosa és conegut també com a Rosa d’abril.

La lletra fou composta per Jacint Verdaguer, i fou publicada al Programa del certamen artístic-musical celebrador en les festes del milenar de Montserrat, signat a Barcelona el 20 de febrer de 1880. En aquest mateix programa hom oferia un premi d’un flabiol d’or amb esmalts a la millor melodia popular que s’adaptés al text de Verdaguer.

El 25 d’abril del mateix any fou declarada guanyadora —enmig d’una setantena de composicions— la melodia de Josep Rodoreda, que acabà essent l’única cantada. Aquest himne, cantat cada dia per l’Escolania de Montserrat, ha esdevingut autènticament popular al Principat i àdhuc als altres Països Catalans i ha estat utilitzat més d’un cop, en moments de repressió política, com a himne nacional català, en manifestacions religioses i manifestacions culturals o esportives.

El monestir

Entre les diverses construccions del monestir de monjos benedictins, la sala capitular, el claustre neoromànic i el refetor hi destaquen per la seva peculiaritat i el seu estil arquitectònic, renovat al 1925 per Josep Puig i Cadafalch.

La comunitat actual de Montserrat està formada per uns setanta monjos que segueixen la regla de sant Benet (resumida en el lema “ora et labora”, en llatí vol dir prega i treballa). Per això hom els anomena benedictins. L’objectiu principal de la comunitat és continuar fent de la muntanya un lloc de trobada, acollida i pregària.

PREGUNTES:

1. Què significa el nom de Montserrat. Per què se li va posar aquest nom?

2. Quins són els noms del cims més alts ?

3. Què diu la llegenda sobre la imatge?

4. Per què se l’anomena la Moreneta ?

5. Com s’anomena l’himne a la Mare de Déu de Montserrat?

6. Quin tipus de monjos viuen a Montserrat?

7. Quin és l’objectiu principal de la comunitat religiosa?

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s