1. ELS LLIBRES SAGRATS

Els primers llibres sagrats són els Vedes, literatura antiga índia. Ocupen el primer lloc en les escriptures hindús, junt amb els Brhmans, els Araniakes i els Upanishad. Existeixen quatre Vedes, els més antics dels quals són els Vedes dels càntics (Rig-Veda). D’aquests, un punt alt és el Bhagavad Gita (Cançó Sublim). Com a tradició oral, es remunta 5000 anys enrere.

També de l’Índia, la humanitat va rebre les escriptures budistes. El budisme que es va difondre per l’Índia i Pakistan (Hinàyàna, el petit vehicle) té com a text sagrat una col·lecció de documents: “la triple cistella”. El budisme que va créixer al Tibet, Mongòlia, Xina i Corea (el Mahàyàna, o gran vehicle) té molts textos sagrats.

A Xina els pobles antics van conèixer la revelació de Déu a través del savi Confuci (segle VI aC). Va escriure ensenyaments morals basats en la saviesa i el bon sentit. El més conegut és I Ching.

[El sud de Xina] va tenir la intuïció mística del Lao-Tzé (segle V a.C.). Va deixar el Tao-Tê-ching, un dels escrits més venerats del món. Té 81 capítols i ens ensenya l’equilibri personal com a “camí de la virtut”.

La Bíblia és el llibre més conegut i difós al món. No és considerada en si mateixa paraula divina, sinó l’escriptura d’aquesta paraula. Per al judaisme, la Bíblia s’organitza en els llibres de la Llei, Profetes i Escrits. Els textos més antics van ser escrits en el segle X a.C. El cristianisme depèn d’aquella arrel. Anomena la Bíblia judaica “Antic Testament“. És el tronc de la fe cristiana. Les primeres comunitats cristianes van afegir escrits, lligant la vida i la Paraula de Jesucrist amb tota la tradició bíblica. Aquests 27 textos tenen el nom de “Nou Testament“.

La tercera religió, lligada a la Bíblia és l’Islam, que significa “complet abandonament a Déu”. El seu profeta és Mahoma (segle VII). Als 40 anys, pregant a la muntanya Hira, en la nit del poder diví, va rebre de l’àngel Gabriel l’ordre: “Llegeix!”. Les seves revelacions van ser escrites a l’Alcorà (escriptura). L’Alcorà està subdividit en 114 capítols (suratas). L’eix principal de l’Alcorà és l’obediència al Déu Únic i la realització de la seva voluntat.

Un llibre sagrat dels pobles maies es diu Popol Vuh. Contava la història de la creació i del poble maia. El chilán Balán (nom de família que significa jaguar) va viure poc abans de la conquesta espanyola. Va deixar amb el seu nom un llibre que conté calendaris i creences dels maies.

A Amèrica del nord, el 1823, Joseph Smith afirma haver tingut una revelació. Un àngel, Moroni, li va anunciar el llibre de Mormó, dirigit als nous colonitzadors d’Amèrica. Aquesta revelació va donar origen a l’Església de Jesucrist dels Sants dels últims dies, o dels mormons; una religió independent del cristianisme.

Déu és misteri. De tal manera viu donant-se a si mateix, que es revela a cada poble segons la seva llengua, educació i cultura. A aquest convit d’amor, cada grup hi respon a partir de la seva forma d’ésser.

Aquest és el fonament de la diversitat de les religions i camins espirituals. Tots són respostes a l’amor de Déu. Cap no l’esgota, cap no és complet.

La revelació escrita conté una mostra d’aquesta proposta divina. L’Esperit continua revelant-se en cada acte d’amor i cridant-nos a fer de l’univers un poema de tendresa per a Déu i per a tots els éssers.

MARCELO BARROS

Goiás, Brasil

Llibres sagrats de les religions del món. Paraules divines en escrits humans.

Agenda Llatinoamericana, 2001

 

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s