3.3. Quaresma

La paraula Quaresma ve del llatí quadragèsima i quadragesimus, vol dir: quarantè.

La quaresma és el període de quaranta dies d’abans de Pasqua que el calendari litúrgic cristià assenyala per a preparar-se per a la Setmana Santa.

Comença el Dimecres de Cendra i acaba el Dissabte Sant, abans del Diumenge de Resurrecció.

El nombre 40 recorda els 40 dies de dejuni del Senyor en el desert, els 40 dies del diluvi, 40 anys del poble d’Israel en el desert, 40 dies que Jonás va predicar a Nínive… El mateix nombre 40 expressa així de manera simbòlica, el sentit fonamental de la Quaresma: un temps de conversió i penitència, un temps d’intensa preparació per a l’experiència de la Pasqua.

La Quaresma és per a tots nosaltres un temps de preparació per a la gran festa de la Pasqua. Com que la festa és molt gran, necessita una gran preparació.

Per a preparar-nos bé hem de canviar, transformar-nos, convertir-nos. Convertir-se vol dir girar-se cap a Déu.

Durant la Quaresma ens girem cap a Déu mirant de canviar nosaltres mateixos, podem fer petits sacrificis de coses que ens costen. Hi ha adults que, en aquest temps de Quaresma, mengen menys; això és el dejuni. Jesús va dejunar quaranta dies al desert per a preparar-se per a la seva missió.

16 »I quan dejuneu, no feu un posat trist com els hipòcrites, que es desfiguren la cara perquè tothom vegi que dejunen. Us asseguro que ja tenen la seva recompensa. 17 En canvi, tu, quan dejunis, perfuma’t el cap i renta’t la cara, 18 perquè els altres no vegin que dejunes, sinó tan sols el teu Pare, present en els llocs més amagats, i el teu Pare, que veu el que és amagat, t’ho recompensarà.
Mt 6, 16-18

També volem canviar la nostra relació amb els altres, ser més generosos i compartir amb ells les nostres coses, el nostre temps, la nostra alegria; això és l’almoina. També podem col·laborar amb campanyes solidàries, fer un cop de mà a casa, amb la família, ajudar a un company o una companya que van malament d’estudis… ajudar els altres en general.

1 »Mireu de no fer el que Déu vol només perquè la gent us vegi, ja que així no tindríeu cap recompensa del vostre Pare del cel. 2 »Per tant, quan facis almoina, no ho anunciïs a toc de trompeta, com fan els hipòcrites a les sinagogues i pels carrers, perquè tothom els alabi. Us asseguro que ja tenen la seva recompensa. 3 En canvi, tu, quan facis almoina, mira que la mà esquerra no sàpiga què fa la dreta, 4 perquè el teu gest quedi amagat, i el teu Pare, que veu el que és amagat, t’ho recompensarà.
Mt 6, 1-4

I finalment volem convertir-nos cap a Déu, girar-nos encara més cap a Ell. I això només podem fer-ho amb la pregària. Podríem dedicar un temps a la interioritat, al silenci, a trobar-nos amb nosaltres mateixos, allà en el profund del nostre ésser trobarem a Déu que ens estima tal com som.

5 »I quan pregueu, no sigueu com els hipòcrites, que els agrada de posar-se drets i pregar a les sinagogues i a les cantonades de les places perquè tothom els vegi. Us asseguro que ja tenen la seva recompensa. 6 En canvi, tu, quan preguis, entra a la cambra més retirada, tanca-t’hi amb pany i clau i prega al teu Pare, present en els llocs més amagats, i el teu Pare, que veu el que és amagat, t’ho recompensarà.
Mt 6, 5-6

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s