Els sepulcres prehistòrics

Segons estudis científics forens els nehandertals els primers que es preocuparen d’enterrar els seus morts. Per tant és possible que els Sàpiens aprenguessin d’ells.

La qüestió és que mica en mica els Sàpiens passaren d’enterrar, amagar, cobrir, tapar, colgar els seus morts a cercar un lloc, que ells podien considerar digne, sagrat, culte, especial, per als seus difunts. Naixia doncs un  respecte als difunts que acabaria evolucionant fins arribar al culte als morts.  Culte que aniria acompanyat d’algun tipus de cerimònia d’acompanyament a l’enterament. Cants, rituals, pregàries…. no ho podem saber.

Un altre element que també podrem destacar en els enterraments és la presència de l’aixovar funerari. Fet que ens marca un inici de creença del més enllà, d’eternitat, d’una altra vida…

Però a on els enterraven? A quin lloc concret? En principi el lloc més habitual era a la mateixa cova  posteriorment cercaran llocs apartats d’on viu el grup. L’evolució anirà d’un simpre enterrament de fossa a una construcció megalítica.

Què saps sobre la primera forma d’arquitectura en pedra que va aparèixer a Europa durant el neolític? Per donar-te pistes, et direm que eren construccions fetes a partir de grans blocs de pedra i els anomenem genèricament megàlits. N’hi havia de diferents tipus: menhirs, cromlecs, sepulcres de corredor i dòlmens.

Segurament algun d’aquests noms et resulta familiar per alguns còmics molt coneguts!

Intenta esbrinar quina era la finalitat d’un d’aquests monuments megalítics, els dòlmens, com es contruïen i on pots localitzar-ne molts en diferents indrets de Catalunya.

Quan hagis resolt aquests dubtes, fes clic sobre Avalua’t, s’hi fan preguntes sobre el que has estat veient.

http://www.edu365.cat/eso/muds/socials/dolmen/index.htm#

 

Deixa un comentari