4. L’Església al món contemporani (XVIII – XXI)

FINESTRA OBERTA AL MÓN

Són moltes les convulsions ideològiques i socials que s’han produït en el món en aquests últims tres-cents anys: des del racionalisme del segle XVIII al socialisme del XIX i el liberalisme del XX. Totes aquestes circumstàncies han influït en els cristians i en els creients de les diverses religions.

Durant aquests segles l’Església ha hagut de dur a terme la seva missió en ambients i situacions ben diferents. Ha conviscut amb sistemes absolutistes, amb règims polítics liberals o conservadors, amb governs revolucionaris i amb governs totalitaris… En cada cas, les relacions entre l’Església i els estats han estat determinades per situacions d’apropament i llunyania, d’acords i desacords, de denúncia i de concòrdia…

L’Església Catòlica, acabat el segle XX, se situa enmig de les societats afrontant les dificultats en l’ordre polític, social i econòmic i compartint el sofriment i l’abandó dels qui viuen en la misèria… I, a tot arreu, ha fet arribar la Bona Nova de l’evangeli i l’esperança ferma en un món millor per a tots (el Regne de Déu).

Amb aquesta unitat arribem a la història més recent de l’Església. En el recorregut a través dels segles, has pogut conèixer aquells elements que configuren, avui, la manera de ser i de viure dels cristians en el diferents contextos culturals, socials i polítics.

Deixa un comentari