Gestos del cos

LES PRINCIPALS ACTITUDS DEL COS A LA LITÚRGIA

Durant la litúrgia l’actitud corporal externa és un símbol de l’actitud i la disposició interior  del creient.

Les principals actituds corporals són:de genolls 2

Agenollar-se

Es fa com a signe de respecte, veneració fins i tot actitud de clemència. En la litúrgia és un signe de respecte i adoració cap a Déu.

Drets

Actitud similar a l’anterior. Expressa respecte i veneració.

assegut 1

Assegut

Actitud de qui escolta, de moment de reflexió, meditació. Durant la litúrgia de l’eucaristia s’està assegut quan s’escolten les lectures bíbliques, exepte duant la lectura de l’Evangeli.

Inclinar el cap

És una reverència, una salutació cap a alguna cosa o cap a alguna persona. Dins  de la litúrgia cristiana catòlica és el gest que es fa a l’altar, perquè l’altar simbolitza la presència de Crist.

Besar

bes 1

Senyal o expressió d’estima, de veneració, de devoció. En una celebració cristiana veiem aquest gest  en  el sacerdot quan besa l’altar i també  quan un petó en el llibre en el qual s’ha llegit l’Evangeli.

Fer el senyal de la creu

És el símbol dels cristians. Dues maneres de fer-la:

persignarse 1Signar-se: es fa una creu al front, una altra sobre

la boca i una tercera sobre el pit.

Persignar-se: es fa una creu que abraça la part superior del cos.

ALTRES GESTOS 

rotllana 2

A més dels gestos cristians que acabes de veure hi ha moltes altres actituds  que les persones fem i que porten en elles mateixes actituds i maneres de fer amb un fons  o identificació religiós.

En el dia de cada dia i sobretot a l’esport veiem aquests gestos protadits enlairegonitzats principalment per ídols esportius . Jugadors de futbol, futbol, inclinació 1atletes de velocitat, nadadors, tennistes… mostren a ells mateixos però també a tots nosaltres aquests gestos que són expressió principalment d’agraïment, de concentració, de silenci, d’alegria, de súplica…

de genolls

Molt sovint actes col·lectius on hi ha un gran nombre de persones prenen gestos i/o actituds que recorden perfectament aspectes de la litúrgia cristiana. Qui no recorda grans concerts on tothom encén encenedors o engega els mòbils?

ACTIVITAT

Cerca dues imatges que tinguin relació entre elles. En una d’elles on es vegi un gest de la litúrgia cristiana i una altra que no sigui cap celebració religiosa, malgrat que ho recordi.

Deixa un comentari